lördag, januari 07, 2006

Kluvet sinne

Termen schizofreni myntades tidigt på 1900-talet. Ordet betyder kluvet sinne och syftar på viljeklyvningen, ambivalensen, som ofta är ett symtom vid de långvariga formerna av schizofreni.

Ni kanske har misstänkt det tidigare, men inte riktigt lyckats få det bekräftat. S och jag är egentligen samma person, bara med olika skepnader. Det är alltså vad ni misstänkt, men inte fått bekräftat. För er som inte vet det sen tidigare kan jag tala om att schizofreni inte är det samma som personlighetsklyvning, eller multipel personlighet, så schizofreni är alltså fel term.

Ibland avser man med personlighetsklyvning det fenomen som snarare skall kallas multipel personlighet, där man föreställer sig att en person kan uppträda med helt olika personligheter vid olika tillfällen. Det förutsätts då också att de olika personligheterna inte ska så att säga "veta om" varandra, utan personen uppträder som om han eller hon verkligen vore helt olika personer.

Multipel personlighet är alltså den rätta termen, men eftersom vi uppenbarligen vet om varandra kan vi ju knappast lida av det heller. Ryktet avfärdas därmed.

2 Det här är vad ni sagt:

Blogger Sasha said...

Här får du din första sågning.

8:59 em

 
Blogger chespirito said...

Vänta bara så ska jag spottloska dig så fort jag får tillfälle.

9:02 em

 

Skicka en kommentar

<< Home